ImuPro300 - Sık Sorulan Sorular (SSS)

Aile hekimi bende normal bir alerji testi yaptı. Neden bu testin sonuçları ile ImuPro300 testlerinin sonuçları birbirini tutmuyor?

Yanıtı çok basit. ImuPro300 testi (IgG) kontrolü yoluyla anlaşılabilen ve daha geç ortaya çıkan reaksiyonları gösterir. Doktorunuzun size yapmış olduğu alerji testinde ise başka bir araştırma yapılıyor. Onun yapmış olduğu test (IgE) kontrolü yoluyla sizde hemen meydana gelen reaksiyonları anlama testidir.

Immunglobulin G ile Immunglobulin E arasındaki fark nedir?

IgG reaksiyonları barsak florasının rahatsız edilmesi durumunda ortaya çıkar ve siz yeme alışkanlığınızı değiştirmeye devam ettiğinizde azalır. IgE reaksiyonları ise tek tük ortaya çıkar ancak ömür boyu kalıcı olur.

Hangi gıdalar daha sık duyarlılığa neden oluyor?

Bunu genellemek mümkün değildir. Gıda duyarlılığı özgün bir konudur. Birine çok iyi gelen bir diğeri için son derece zarar verici olabilmektedir. Buna rağmen ImuPro300 metodu ile yapılan testler, süt ve süt ürünleri ile tahıl çeşitlerinin insanların büyük bir çoğunluğunda bağışıklık sistemi ile ilgili immünolojik reaksiyonlara sebebiyet verdiğini ortaya koymuştur. Gluten, yumurta akı (tavuk yumurtası), süt ürünleri ve bira/hamur mayası çok güçlü antijenler oluşmasına neden olmaktadır. Bir duyarlılık tespit edildiğinde bunlardan mutlaka uzak durulmalıdır.

ImuPro300 testini günün birinde yeniden yaptırmak gerekli midir?

Test yeme alışkanlıklarınızı değiştirmenize rağmen, kaybolmuş semptomların yeniden ortaya çıkması halinde yinelenmelidir. Bu muhtemelen yeni duyarlılıkların oluştuğunun bir işaretidir. Sadece bilgilenme amacı ile testi tekrarlamak istiyorsanız bunu iki yıl sonra yapmanız uygun olur.

Bende yapılan testi benim hiç tüketmediğim gıda maddelerine karşı alerjim olduğunu ortaya çıkardı. Bu nasıl mümkün olabilir?

Bazı gıda maddeleri aynı bitki familyasının üyeleridirler. Örneğin tütün, patates ve domates gibi. Hiç soya yemediğiniz halde soyaya karşı bir reaksiyon göstermeniz de olasılıklar dahilinde olabilmektedir. Bunun dışında bunların nedenlerinden bir diğeri de bazı gıda maddelerinin aynı maddeleri ihtiva ediyor olmasıdır.

Susama karşı duyarlılığım var. Eklem yerlerimdeki sorunlar nedeniyle susam ihtiva eden ilaçlar kullanıyorum. Bu ilacı kullanmayı bırakmalı mıyım?

Evet, yapmanız gereken en iyi şey bu olur. Yeme alışkanlıklarınızı değiştirmek sureti ile eklem sorunlarınızı hafifletmeniz de mümkündür. Bu şekilde davranırsanız ilaç tedavisine belki de gerek duymayacaksınız.

Test edilmeyen bir gıda maddesini tüketmeyi çok arzu ettiğimi varsayalım. Bunu yapmama izin verebilir misiniz?

Ender bulunan egzotik meyveler ve sebzeler gibi gıda maddeleri çok az insanda duyarlılık yaratmıştır. Eğer bunlardan tüketmek isterseniz, yiyebilirsiniz. Eğer bu tür gıdaları bir müddet tükettikten sonra sizde farklı reaksiyonlara sebebiyet vermediğini tespit etmişseniz, korkmadan yemeye devam edebilirsiniz. Fakat bu tür gıdaları tek tek ve en az bir hafta arayla yiyecek listenize almanızı öneririz.

Limona karşı alerjik reaksiyon veriyorum. Limon tuzundan da kaçınmalı mıyım?

Hayır. Limon tuzu kimyasal bir üretimdir ve içindeki katkı maddeleri çok daha farklıdır.

Vanilyaya karşı alerjik reaksiyon veriyorum. Vanilin yemekten kaçınmalı mıyım?

Hayır, vanilinde kimyasal olarak hazırlanmış bir aroma vardır, tüketebilirsiniz.

Aspergillus niger nerelerde bulunur ve ondan nasıl kaçınılır?

Aspergillus niger çok yaygın olan küf mantarıdır ve çoğunlukla uzun süre saklanan ve nemli havaya maruz kalan fındık, meyve kurusu ve (bitki) çaylarda bulunur. Diğer taraftan Aspergillus niger’in esansları (enzimleri) endüstride gıda maddelerinin üretimlerinde kullanılır; örn. hazır gıdalarda. Bizim önerimiz, endüstriyel imal edilmiş olmaları halinde bu tür gıdalardan sakının. Daha çok eczanelerden alabileceğiniz çayları veya bitki çaylarını kullanın ve bu şekilde şüpheli gıdaların tüketimi aza indirgeyin.

Neden tüm süt ürünlerine karşı reaksiyon göstermiyorum?

Sütün işlenmesi sonucunda ortaya çıkan her süt ürününün yapısında farklılaşma meydana gelmektedir. Protein yapısı değişir veya tereyağında olduğu gibi daha az miktarda vardır. Bu yüzden her süt ürününe karşı reaksiyon göstermiyor olabilirsiniz.

Süt yerine ne tüketebilirim?

İnek sütüne alternatif olarak tüketebileceğiniz bir çok ürün mevcuttur. Bunlar;

  • Keçi sütü, keçi peyniri
  • Koyun sütü,koyun peyniri
  • Badem sütü
  • Hindistan cevizi sütü
  • Pirinç sütü
  • Yulaf sütü
  • Soya sütü


Süte karşı duyarlılığım var ancak yoğurtta durum böyle değil. Bunun yanı sıra peynire karşı daha yoğun bir reaksiyon veriyorum, bunun nedeni ne olabilir?

Her süt ürünü aynı değildir. Özellikle inek sütü içerisinde bulunan proteinlere karşı reaksiyon oluşmaktadır. Peynir ve yoğurt sütün asitlendirilmesi veya fermantasyonu sonucunda ortaya çıkan ürünlerdir. Bu prosesler sütün içerisindeki protein miktarında değişikliğe yol açmaktadır. Bu sebeple sütün içerisindeki antijen yapısı bozulmaktadır, ancak bu antijenlerin yeniden ortaya çıkması da mümkündür. Ayrıca bu süreçler esnasında devreye giren yeni mikroorganizmalar nedeni ile de yeni antijenler oluşabilmektedir.

Eğer hiçbir süt ürününü tüketmezsem bedenimde bir kalsiyum eksikliği ortaya çıkabilir mi?

Hayır. Vücudun ihtiyacı olan kalsiyum sadece süt ürünlerinde bulunmaz. Süt ürünlerine alternatif bir çok ürünü tüketerek de kalsiyum ihtiyacınızı karşılama olanağınız vardır. Örneğin brokoli bu ürünlerden biridir ve bol miktarda kalsiyum içerir.

Endüstriyel olarak üretilmiş süt ürünlerinin içerisinde süt proteini olup olmadığını nasıl anlayacağım?

Süt proteini ürün etiketleri üzerinde aşağıdaki şekillerde isimlendirilmektedir:

  • Lactoglobulin Casein
  • Lactalbumin Proteines de lait
  • Hidrolize edilmiş süt,
  • Süt tozu
  • Tereyağ sütü
  • Yoğurt
  • Creme fraiche
  • Ekşi kaymak
  • Lactoserum


Sucukta da süt unsurlarının bulunduğunu duydum. Ne tür sucukları tüketebilirim?

Süt proteini birçok sucuk türlerinde bulunur ki, özellikle açık renk sucuklarda. Ancak fırınlar ve kasaplar yasal olarak ürünlerinde kullandıkları maddeleri belirtmekle yükümlüdür. Bu nedenle alışveriş yaparken içerik listesini sorun veya pastırma, roastbeef v.s gibi karışımsız et türlerini tercih ediniz.

Laktoza karşı intoleransım var, bu nedenle laktoz içermeyen süt tüketiyorum. Yapılan alerji testinde inek sütüne karşı reaksiyon gösterdim. Bu benim sadece laktoza karşı mı, yoksa genel olarak süt ürünlerine karşı mı intoleransım olduğu anlamına gelir?

Yapılan alerji testlerinde sizin süt proteinine karşı alerjik reaksiyon verip vermediğinize bakılır.Laktoz intoleransı ise sütteki süt şekerinin emilim bozukluğudur. Laktozsuz sütler gerçi süt şekerinden arındırılmıştır ve yine de normal protein oranını korumaktadır. Buna göre testte süt proteinine karşı bir duyarlılık reaksiyonun görünmesinin laktoz intoleransı ile hiç alakası yoktur. Bu reaksiyon size dokunanın sütün içerdiği protein olduğunun göstergesidir.

Beslenme alışkanlığının değiştirilmesi ile protein veya vitamin eksikliği oluşabilir mi?

Dönüşüm programına uyulduğu takdirde herhangi bir eksiklik meydana gelmez.

Tavuk proteinine karşı alerjim varsa, hangi ürünlerden kaçınmalıyım?

İçerisinde tavuk proteini bulunan tüm ürünlerden kaçınmalısınız.

Gıda maddeleri içerisinde tavuk proteini olduğunu nasıl anlayacağım?

İçerisinde tavuk proteini olan ürünlerin etiketlerinde aşağıdaki katkı maddelerinin isimleri bulunur:

  • Yumurta sarısı
  • Ovalbumin Livestin
  • Albumin Lysozym E 1105
  • Globulin Ovomucoid
  • Lesitin E 322

Hamurlarda kullanılan mayaya karşı alerjim varsa, hangi ürünleri tüketmemeliyim?

İçerisinde hamurlarda kullanılan maya(Sacharomyces ceravise) bulunan bira,şampanya,şarap,sirke ve turşu tüketmemelisiniz.Yoğurt ve peynir mayaları farklı olduğundan bu ürünleri size dokunmuyorsa kullanabilirsiniz.

Hamur işlerinde maya yerine ne kullanabilirim?

Kabartma tozu kullanabilirsiniz.

Glutenlere karşı alerjik reaksiyonum varsa hangi gıda maddelerinden uzak durmalıyım?

Arpa, buğday, yulaf, çavdar gibi tüm tahıl ürünlerinden ve bu ürünlerden imal edilen ekmek, un, kekler, pastalar, pizza ve makarna çeşitleri ile malt ve biradan uzak durmalısınız.

Gluten duyarlılığı ile Çölyak hastalığı tanısı konulabilir mi?

Çölyak hastalığının tam olarak oluşması 10-13 yıllık bir sürede olur. Teşhis sırasında şu antikorlar aynı anda tespit edilmelidir:
Gliadin (Gluten)-AK, Transglutaminas-AK ve Endomisiyum-AK. Biopsi ile doğrulanması kaçınılmazdır. Hastalığın başlangıcında semptomlar oluşmamış olabilir veya henüz adlandırılamayan bir safhada olabilirler. Kendilerinde semptomlar ortaya çıkmayan ancak ImuPro300 ile glutene karşı antikorlara sahip oldukları tespit edilen kişiler daha çok risk altındadır. Bunlarda Çölyak hastalığı oluşabilir.
Çölyak veya gluten duyarlılığının tedavileri her halükarda aynıdır: Tamamen gluten içeren besinlerden kaçınmak!